Så blev den røde snor klippet, og Specialområde Autismes nye botilbud i Banebyen i Viborg er nu officielt indviet.

Og huset, der blev indviet, er i både indretning og i detaljer i byggeriet skabt med det mål at være så autismevenligt som muligt. Derfor har beboerne, som alle er unge mennesker med autisme, også været med til at sætte præg på, hvordan det kom til at se ud. 

Det fortalte formand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Isø Klærke (F), der fik æren af at klippe den røde snor, om i sin tale.

Ikke de nemme, men de rette løsninger 

-Vi har i Region Midtjylland 9 principper for brugerinddragelse, som også har været brugt her. Og et sted som her er der ikke noget som er standard. Det handler om de rette, ikke de nemme løsninger, sagde han.  

Den røde snor klippes over formanden for Psykiatri og socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Klærke

Formand for Psykiatri- og socialudvalget i Region Midtjylland, Jackob Isø Klærke (F) klipper den røde snor over. 

Tak fordi I har været så seje!

Vejen frem til indvielsen har budt på en længere proces med planlægning, flytning og dét at være nabo til en byggeplads - alt sammen noget, som ikke ligefrem er at finde på et top fem over autismevenlige ting at gøre. Derfor lød der fra Helle Valentin, som er leder af botilbuddet, en stor tak borgerne: 

-Tak fordi I har været så seje, fordi I har klaret så meget mere end vi troede I kunne. Og tak fordi I har haft tillid til medarbejderne, når de sagde, at det nok skulle blive godt. 

Helle Valentin udtrykte samtidig glæde over, at mange af beboerne i huset fortæller, at de føler sig hjemme og er glade for fx farverne der giver ro - og dét at huset ikke ligner en institution. 

 

Områdechef i Specialområde Autisme Lars Aarup Jensen og afdelingsleder Helle Valentin ved døren til botilbuddet

Områdechef Lars Aarup Jensen og afdelingsleder, Helle Valentin. 

Fra Heidi Thamestrup, formand for Landsforeningen Autisme lød der et tilykke med huset. Hun understregede, hvor vigtigt det er, at der findes rammer, der er designet til autistiske mennesker og hvor de selv kan bestemme og kan føle sig trygge. 

Kager og sodavand på et bord - foto taget fra fugleperspektiv

Indvielsen blev fejret med taler og gode kager i et fint pyntet fælleslokale. 

Slikskål - en gave fra kolleger i botilbuddet Dannebrogsgade - fortæller et skilt der ligger i skålen

Der var også venlige gaver fra kollegerne i botilbuddet i Dannebrogsgade.

Autismevenligt byggeri

Indretningen af huset bygger på Specialområde Autismes omfattende erfaringer med autismevenligt byggeri (i forbindelse med byggeri af Seniorhuset, det første specialmiljø til ældre med autisme og AT Home boligerne, fleksible, mobile enkelthuse). Det betyder blandt andet:

 

  • at der ved udgangen fra borgerens lejlighed er tænkt i, at borgeren skal kunne have udsyn
  • at der er infoskærme på hver etage
  • at der er tænkt i lydstrategier, som borgerne kan tage med videre ud i livet i form af akustikbilleder
  • i lejlighederne er der opsat lamper som kan understøtte en bedre døgnrytme
  • at alle vægge har fået rolige jordtoner 

 

- og en næsten helt almindelig ungdomsbolig

Husets beboere er unge mennesker med autisme, der har brug for en helt almindelig ungdomsbolig – blot i en version, som tager hensyn til deres udfordringer.

Det kan fx. være et sanseapparat, der er ekstremt følsomt overfor lyd, lys og berøring, og vanskeligheder i forhold til sociale sammenhænge.

Målet med husets indretning er derfor blandt andet at give ro og samtidig at invitere dem indenfor i sociale sammenhænge – i det omfang de kan rumme det.

 

Midt i en mangfoldig bydel 

Placeringen i Banebyen er ikke noget tilfælde, da målet med området netop er at skabe en mangfoldig bydel.

Om det siger formand i Social- og psykiatriudvalget i Region Midtjylland, Jacob Isøe Klærke i en pressemeddelelse: 

- Vi er rigtig glade for samarbejdet med Viborg Kommune, og placeringen her er den helt rette, for Banebyen bliver en mangfoldig bydel. Og jeg ved, at nogle af de unge, der bor her, allerede har udtrykt glæde over, at det godt kan være, at de bor i et botilbud, men at huset her på ingen måde signalerer netop det. Placeringen i Banebyen giver dem samtidig mulighed for at blive en del af det fælles – på deres egne præmisser.