Borger fra Engstien ligger i en massagestol

At få ro og samling på kroppen kan for mennesker med autisme være en svær opgave, for med autisme følger ofte anderledes sensoriske oplevelser. På Engstien i Hinnerup hjælper en helt særlig "gyngestol" med det

Eva ligger i en slags "gyngestol", der står i den hyggelige fællesstue på Engstien. Hun bliver vugget blidt i den automatiske stol, som masserer hende let på ryggen og samtidig udsender en lav strøm af beroligende New Age-agtig musik.

Da hun først placerer sig i stolen for at vise, hvordan den virker, er hun ret optaget af at fortælle om en træls oplevelse hun har haft. Ordene “alarmhjerne”* og “pytknap”** dukker op, og jo længere tid hun ligger i stolen, jo længere bliver der mellem fortællingerne om den uretfærdige oplevelse.

Grundigt forarbejde med at introducere den nye stol

Eva bor på Engstien i Hinnerup, et bosted for borgere med autisme og andre tilstande som fx skizofreni, OCD, tourette og mental retardering. Sammen med ergoterapeut Elisa Nørgaard har hun sagt ja til at fortælle om stolen, som egentlig har haft til huse i et sanserum i en anden bygning.

Ligesom resten af faciliteterne i rummet blev den ikke brug ret flittigt. Det blev der dog lavet om på tidligere på året, da stolen kom på udlån hos Engstien. Forud gik et grundigt stykke arbejde med at fortælle borgerne om, at stolen ville komme til at stå i fællesrummet og med et billede af, hvordan den ser ud.

Et halvt års tilvænningstid er ikke nok

-For at introducere stolen aftalte vi, at vi medarbejdere skulle bruge den engang imellem og tale om, hvor dejligt afslappende det var, så borgerne kunne blive trygge ved den, fortæller Elisa Nørgaard.

Efter noget tid vovede de første borgere at gøre forsøget, og det er nu cirka halvdelen af borgerne i huset, som bruger den med jævne mellemrum - og specielt Eva er en flittig bruger.

Men der kommer sikkert flere til, mener Elisa, for et halvt års tilvænningstid er måske ikke helt nok for alle borgere.

Ah, musik, det hjælper!

- Kan du huske dengang du blev uvenner med en af de andre, og du så satte dig i stolen her, og det første du sagde var: “Ah musik, ah det hjælper” spørger Elisa Eva, som nikker bekræftende ovre fra stolens dyb.

- De store armlæn er med til at skabe tryghed; de øger kropsfornemmelsen og sænker arousal. Det giver rigtig meget mening specielt for vores borgere, som kan være urolige og udadreagerende, fortæller Elisa Nørgaard videre. Også den såkaldte "vestibulærsans" bliver stimuleret (vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngdekraften, og hjælper os med at orientere os i rum-retnings begreberne, red.)

Ved siden af stolen ligger et tyngdetæppe, som venter på at komme i brug. Men det bliver vist ikke i dag Eva får det prøvet af, for der kommer et kontant “nej”, da Elisa prøvende spørger. For som med alt nyt, så skal der mere tid til. Og når man nu har travlt med også at fortælle husets gæst om sin samling af CD'er, så er det altså ikke lige tid til at koncentrere sig om den slags!

Vil du vide mere om det sensoriske?

Få mere at vide mere om autisme og de sensoriske udfordringer, som kan følge med, og hvordan man kan kompensere for det, på vores website: https://autismeplatform.dk/tema-det-sensoriske/

* **

Ordene "pytknap" og "alarmhjerne" stammer fra et program til træning i mental robusthed, som i forskellige, tilpassede versioner bliver benyttet i Specialområde Autisme.